maanantai 17. marraskuuta 2014

Siemennäkkäri

Joku aikaa sitten oli töissä puhe siemennäkkäristä ja paljonko se kaupassa maksaa. Kohtuuhintaa kuulemma sai pulittaa, mutta ymmärtäähän tuon, kun ei nuo siemenetkään aina halvimmasta päästä ole. Itse tekemällä kuitenkin saa leipää aina edukkaammin ja taatusti leipää sellaisella koostumuksella, mitä itse haluaa. Kuulostaa siltä, että toistan tässä asiassa itseäni, mutta tottahan tuo on.

No pitihän minun heti tietty kokeilla tehdä näkkäriä kotonakin. Huomasin kaikkien tarpeellisten tykötarpeisen löytyvän jo valmiina kaapistakin. Yleensä tapanani on tunkea erilaisia siemeniä esimerkiksi sämpylöiden joukkoon tuomaan vaihtelua ja terveellisyyttä.






Siemenet ovat todella terveellisiä ja normalisti niitä tuleekin syötyä ihan liian vähän. Näkkäri onkin oiva ja herkullinen tapa syödä näitä pieniä terveyspommeja! Kokeile sinäkin!






Variaatioita on tietysti taas miljoonia, mutta tämä nimenomainen ohje on alunperin jostain vanhasta Pirkka-lehdestä. Löysin myös lupaavan munattoman ohjeen, jota meinaan joskus myös testata, mutta se toisella kertaa sitten taas.


Ohje

3 kananmunaa
1 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
4 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
3/4 tl suolaa
2 rkl perunajauhoja (perunajauhoja ei sattunut olemaan, joten laitoin maissijauhoja)
(halutessasi kuminaa, anista tms mausteeksi)


Sekoita kaikki aineet tasaiseksi mössöksi. Levitä taikina leivinpaperille mahdollisimman ohueksi levyksi.

Levitysvaiheen koin hieman hankalaksi, joten laitoin 2/3 taikinasta leivinpaperille, päälle toisen leivinpaperin ja kaulin tämän avulla taikinan ohueksi ja tasaiseksi. Loput 1/3 taikinasta laitoin ensimmäisessä vaiheessa käytetyn apuleivinpaperin puolikkaalle, jonka taitoin kahtia ja kaulin loput taikinasta niin. Ei tullut leivinpaperihukkaa ja menetelmä oli helppo ja vaivaton. 

Paista n. 175 asteessa 25 minuutin ajan.

Ota leivät uunista ja taittele paloiksi ennen, kuin näkkäri jäähtyy. Malta kuitenkin antaa jäähtyä ja rapeutua ennen herkuttelua!





2 kommenttia:

  1. Varmaan hyvää. Voisin maistaa. Heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos on vähänkin sellainen olo, niin kannattaa kokeilla! Itse ainakin tykkään ja näin on helppo lisätä siemeniä ruokavalioon. :)

      Poista