perjantai 30. elokuuta 2013

T o r t a n o - paras leipäohje ikinä!

Tortanon ohje on ystäväni (en muista mistä) keittokirjasta. "Tortano on suurenmoinen italialainen leipä, joka on täytetty sellaisilla herkuilla, kuin prosciutto, oliivit ja mozzarella. Hyvin ruokaisa leipä sopii hyvin piknikille tai vaikkapa sellaisenaan koko ateriaksi." 

Ohje lunasti todellakin lupauksensa ja leipä nautittiin olohuoneessa sohvan nurkassa punaviinilasillisen kera - rennosti oloillen ja nautiskellen. Vai sanonko suoraan? Helkkarin HYVÄÄ LEIPÄÄ!!! 





Leipä
15 g tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl suolahiutaleita
2 1/2 dl durumvehnäjauhoja
4 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte
200 g mozzarellajuustoa
200 g prosciuttokinkkua
1 kourallinen kivettömiä oliiveja
1 ruukku tuoretta basilikaa

Murenna hiiva kulhoon ja sekoita veden, oliiviöljyn, hunajan ja suolahiutaleiden kanssa.
Sekoita joukkoon durumvehnäjauhot ja sen jälkeen vähitellen alustaen vehnäjauhot niin, että saat kimmoisan taikinan.
Kohota taikinaa kulhossa leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
Painele taikina käsin noin 1 cm:n paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Älä kaaviloi, sillä silloin painat ilmatkin pois.
Viipaloi mozzarella ja laita sitä taikinalevyn päälle kerroksittain prosciutton, oliivien ja basilikanlehtien kanssa.
Voitele taikinan uloin reuna vedellä ja kierrä levy pitkä sivu edellä rullaksi. Käännä rulla rinkiläksi.
Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Nosta rinkilä leivinpaperilla päällystetylle pellille ja ripota sen pintaan hiukan jauhoja. Kohota leipää leivinliinan. Alla noin 30 minuuttia.
Aseta pelti uunin keskiosaan ja alenna uunin lämpö 200 asteeseen. Kypsennä leipää 20-25 minuuttia ja jäähdytä se sen jälkeen.

1 kommentti:

  1. Kiitos! Täytyykin liittyä. Tämä harrastus on minulle vielä niin uusi, etten olekaan ehtinyt vielä miettiä, mihin suuntaan blogiani haluan kehittää :)

    VastaaPoista